ARTICLES

L’hivern i la medicina xinesa

Viure en equilibri és viure saludable

Viure en harmonia amb les estacions de la natura és un dels conceptes més importants de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX). Segons la MTX, hi ha 5 estacions: hivern, primavera, estiu, finals d’estiu i tardor.
Igual que les estacions canvien, nosaltres canviem. Això és igualment important per al cicle d’un any com per al cicle de tota una vida. 

Viure d’acord amb aquest flux continu de la naturalesa és la clau de la nostra salut en tots els nivells: físic, emocional, mental i espiritual. 

Una vida senzilla i equilibrada en tots els aspectes – el descans i l’activitat, aliments estacionals i locals, etc. Una vida en equilibri amb l’entorn aporta una ment pacífica, un fort sistema immune i un sentit de connexió amb la vida.

Els antics conceptes de la MTX com la teoria de “Yin i Yang” i la teoria dels “5 Elements” deriven de les observacions de la naturalesa, de les lleis de l’univers i són utilitzats pels professionals de la Medicina Tradicional Xinesa d’avui dia per comprendre, diagnosticar i curar.

L’hivern i la Medicina Tradicional Xinesa

A mesura que entra l’hivern és vital que ens mantinguem càlids, amb una mirada introspectiva, i alimentem la nostra ànima i el nostre cos. Tenir cura del nostre «jardí interior» a l’hivern ens permet preparar-nos per a l’expansió de la primavera.

L’element de l’hivern és l’Aigua. És el més «Yin» de tots els elements; els sistemes d’òrgans associats amb l’Aigua són els Ronyons i la Bufeta Urinària. Els Ronyons emmagatzemen la nostra energia més fonamental. El descans és de gran importància a l’hivern per guardar l’energia dels Ronyons, reposar el Yin i evitar dispersar el Yang.

El llegendari Emperador Groc, considerat el fundador de la Medicina Tradicional Xinesa, declara en el seu antic text que «a l’hivern tot està amagat. L’hivern és la temporada del retir a la profunditat, a causa del fred exterior. En aquest moment no has de pertorbar o dispersar l’energia Yang, per tal de reservar l’energia Yin al teu interior.”

A l’hivern, la natura està en repòs, i en aquest repòs es reprèn.

L’òrgan sensorial associat amb l’element Aigua són les orelles. La nostra audició està relacionada amb la salut dels nostres ronyons. La quietud especial de l’hivern ens permet escoltar de manera diferent al món i a un mateix, la qual cosa ajuda a calmar-se i relaxar-se. L’hivern és el temps de reflexió, de connectar-se amb el jo interior, el temps d’alimentar l’ànima.

 

A l’hivern, la natura està en repòs, i en aquest repòs es reprèn.

Consells per cuidar-se durant l’hivern

– Mantingues el cos calent, especialment els peus i zona dels ronyons.

– Una bona hidratació, begudes calentes, com la infusió de gingebre fresc.

– Exercici com Ioga, Tai Chi i QiGong. Aquests exercicis ajuden a mantenir el cos calent i nodrit.

– Anar al llit d’hora, i aixecar-se més tard. Intenta aconseguir almenys vuit hores de son per rebre tots els efectes profunds curatius del son.

– Menja aliments que escalfin el cos. Sopes i guisats especialment, tubercles, cereals integrals, nous torrades, fesols negres, i un munt de verdures de fulles verdes. El menjar ha de ser cuinat a baixa temperatura amb un temps de cocció més llarg.
Els brous d’os són especialment bons per a nodrir i reposar les nostres energies més profundes. Utilitza aliments de temporada i de cultiu local.

– Meditació. Una bona manera de calmar la ment i nodrir el cor durant aquesta temporada.

Demana hora per telèfon, whatsapp, O MAIL.

639 572 647 (Adrià) / 608 696 289 (Sonja)