TRACTAMENTS

Acupuntura per deixar de fumar

L’acupuntura és una tècnica molt efectiva per deixar de fumar que, a diferència d’altres mètodes, no té efectes secundaris.

La majoria de fumadors han intentat sense èxit deixar de fumar en repetides ocasions. Quan només tens l’ajuda de la força de voluntat, les recaigudes són molt usuals, sobretot durant el primer mes. Altres fumadors ni tan sols es plantegen abandonar el tabac, per por a la síndrome d’abstinència.

La síndrome d’abstinència és el conjunt de reaccions físiques o corporals que tenen lloc quan una persona amb addicció a una substància deixa de consumir-la. Aquesta síndrome es caracteritza per nerviosisme i ansietat, cefalees, dificultat per dormir bé, boca pastosa, irritabilitat, mal humor i unes ganes compulsives de tornar a fumar.

Un ex-fumador només necessita una cigarreta per a tornar a despertar l’adicció a la nicotina. Podem dir que és una droga del Tot o Res.

Amb acupuntura s’aconsegueix neutralitzar la síndrome d’abstinència, evitant així l’aparició de tot aquell malestar que afavoreix les recaigudes. En deixar el tabac, la dosi diària de nicotina que arriba a les cèl·lules del cos s’interromp, i el cos reacciona alterant el sistema nerviós, concretament la branca simpàtica del sistema nerviós autònom (talment com si la persona es trobés davant d’una situació d’estrès real). Les cèl·lules del cos, que s’havien acostumat a una dosi diària de nicotina, responen enviant un senyal al sistema nerviós central exigint més nicotina.

Durant aquestes tres setmanes que dura més o menys la síndrome d’abstinència, l’acupuntura permet regular el sistema nerviós i insensibilitzar el pacient al tabac de manera que, si torna a fumar, noti els efectes nocius i el mal gust que realment té.

La nicotina estimula les vies neuronals de la recompensa provocant una secreció de dopamina. En les persones fumadores el nombre de receptors de nicotina es triplica.

COM FUNCIONA EL TRACTAMENT ANTITABAC?

El primer pas és concretar un dia de visita. Aquest primer pas és molt important, ja que la persona s’ha de comprometre a llençar el paquet de tabac i, per anar bé, no haver fumat cap cigarreta el dia abans i el mateix dia de la visita. L’acupuntura és una ajuda molt efectiva per deixar de fumar, que requereix sens dubte la cooperació de la persona i d’una decisió ferma per deixar de fumar. Si la persona no té clar que vol deixar de fumar, tots els esforços que puguem fer amb l’acupuntura seran en va.

Un cop es decideix el dia per deixar de fumar (molts pacients escullen el dia del seu aniversari o el canvi d’any) i la persona està conscienciada per fer aquest pas, es realitza la primera visita. Durant aquesta primera visita es fa un diagnòstic basat en la medicina xinesa i es procedeix a realitzar el tractament d’acupuntura. Depenent del cas i del diagnòstic, es pot realitzar el tractament clàssic d’acupuntura, inserint agulles en diferents punts del cos, o tractar només amb auriculoteràpia, que consisteix en col·locar una mena de “xinxetes” a les àrees reflexes de l’orella. Aquestes es deixen posades i el pacient se les emporta a casa (veure imatge).

“Xinxetes” o llavors utilitzades en auriculoteràpia.

Quan el quadre d’abstinència és molt acusat, recomanem fer un mínim de tres tractaments durant les primeres tres setmanes, i a partir d’aquí es pot realitzar alguna sessió recordatòria un cop al mes durant el temps que la persona ho consideri necessari.

Demana hora per telèfon, whatsapp, mail o a través del formulari de contacte.

639 572 647 (Adrià) / 608 696 289 (Sonja)