TRACTAMENTS

Contractures musculars

La unitat funcional del múscul és el sarcòmer. Els sarcòmers estan formats per dues proteïnes que llisquen entre elles quan el múscul es contrau i es relaxa: l’actina i la miosina. Quan un múscul es contrau els microfilaments de miosina es desplacen sobre els microfilaments d’actina, escurçant la distancia entre les fibres i permetent el moviment.

Quan es produeix una contractura, els microfilaments es bloquegen, i la miosina no pot seguir desplaçant-se sobre l’actina, cosa que impedeix la contracció muscular. Si el bloqueig es manté en el temps, aleshores es formen els nòduls o nusos musculars. Petits nòduls contracturats d’un mil·limetre d’amplada es solen agrupar en una àrea d’un centímetre, essent fàcilment palpables si es tracta de musculatura superficial.

El múscul afectat per una contractura perdrà elasticitat i, a mesura que la contractura es va inflamant, apareixerà un dolor irradiat que pot arribar a ser molt molest. A més de dolor i rigidesa, una contractura pot causar mal de cap tensional, dolors menstrual, vertigen, inestabilitat, i propensió a patir de tendinitis.

En aquesta imatge s’observen els diferents components del múscul, amb el sarcòmer com a unitat funcional i les dues proteïnes principals: l’actina i la miosina.

L’acupuntura ofereix la solució més ràpida per desbloquejar les fibres contracturades i alleujar els símptomes de dolor i rigidesa.

Quan l’agulla d’acupuntura penetra en un nòdul contracturat estimula la placa motora del nervi i força a les fibres bloquejades a realitzar un espasme muscular que desfà la contractura. Aquesta tècnica especial per tractar contractures s’anomena “punció seca” o Punts Gatell. La teoria dels Punts Gatell o “nusos musculars” va ser desenvolupada per la doctora Janet Travell als anys 40, i és sens dubte la millor tècnica per a tractar el dolor d’origen muscular.

El trapezi és possiblement el múscul que més pateix de contractures de tot el cos. La creu indica el lloc més recurrent on es localitza la contractura o Punt Gatell. En vermell s’observa la zona d’irradiació del dolor.

Com a professor de la tècnica dels Punts Gatell a l’Escuela Li Ping de Acupuntura y MTC i practicant d’aquesta tècnica durant molts anys a la meva consulta, la considero indispensable com a complement del tractament clàssic d’acupuntura, ja que els resultats són immediats des de la primera visita.

Si les contractures s’han format arran d’una tensió muscular secundària a l’estrès, el tractament d’acupuntura es complementa amb punts que tenen un efecte relaxant.

Demana hora per telèfon, whatsapp, mail o a través del formulari de contacte.

639 572 647 (Adrià) / 608 696 289 (Sonja)