TRACTAMENTS

Epicondilitis

El colze de tennista, també anomenada epicondilitis lateral, és una inflamació que té lloc a l’àrea d’inserció dels tendons extensors de la mà. Aquesta lesió pot ser provocada per qualsevol activitat que manual que sobrecarregui la musculatura extensora de la mà, com pot ser el tennis (d’aquí el nom), el pàdel, culturisme, o moviments repetitius com els que acostumen a realitzar els treballadors d’una fàbrica.

L’epicondilitis o colze de tennista és la principal causa de dolor del colze. Els símptomes més recurrents són dolor i cremor sobre l’epicòndil lateral, que és el lloc d’inserció de la musculatura extensora de la mà.El dolor pot irradiar cap al braç o el canell, i sol empitjorar amb activitats que exigeixen força de la mà, com pot ser obrir un pot de conserves, obrir una porta, o fins i tot tallar un paper amb les tisores.

El terme mèdic pel colze de tennista és epicondilitis lateral, ja que el dolor es concentra a prop de l’epicòndil lateral, una prominència òssia situada a la part externa del colze.

Quan la inflamació i el dolor s’allarguen més de 40 dies, és probable que apareguin també contractures en diversos músculs del colze. Les contractures més recurrents es troben en el múscul supinador, el tríceps, l’extensor del canell i els músculs extensors dels dits.

L’acupuntura permet una ràpida millora dels símptomes. El meridià que sol estar més afectat en casos d’epicondilitis és el d’Intestí Gros. Estimulant punts d’aquest sistema energètic es pot desbloquejar l’estancament de Qi que provoca els símptomes de dolor i inflamació. Quan la lesió del tendó és molt crònica es combina el tractament amb moxibustió o electroacupuntura, per així augmentar el reg sanguini al tendó i regenerar el teixit afectat.

El meridià que té més relació amb el colze de tennista és el d’Intestí Gros.

En els casos on la causa del dolor sigui una o vàries contractures, s’afegeixen agulles per desfer els nòduls contracturats. Alliberant aquests nòduls contracturats el múscul es pot relaxar i el tendó pot regenerar-se amb més facilitat.

Un tractament típic d’acupuntura per l’epicondilitis sol durar entre uns 40-60 minuts, depenent de les teràpies complementàries que s’hi apliquin, com la moxibustió, les ventoses, o la “guasha”. Aquesta última, la “guasha”, és una tècnica mil·lenària que consisteix en “pentinar” les fibres de teixit tou per tal que aquestes fibres s’ordenin i arribi més sang a la zona afectada. És una tècnica molt efectiva quan els símptomes d’inflamació comencen a disminuir, però en canvi el dolor segueix estant present.

El nombre de sessions d’acupuntura pot variar. En general es realitzen sessions setmanals i a mesura que milloren els símptomes es van espaiant els tractaments.