TRACTAMENTS

Fenomen de Raynaud

El fenomen de Raynaud és un trastorn funcional que provoca un vasoespasme intens de les arteries i arterioles dels dits de les mans i dels peus, i també pot causar que les ungles es facin trencadisses longitudinalment.

El vasoespasme de les arteries es produeix com a conseqüència d’estímuls vasoconstrictors com el fred o l’estrès. El símptoma principal són els canvis de color de la pell, que van des de la pal·lidesa fins a la cianosi, amb la sensació desagradable de tenir les mans gelades i insensibles.

Les petites arteries que irriguen els dits de les mans i els peus estan innervades per les fibres del simpàtic, la branca del sistema nerviós autònom que regula les respostes d’estrès. Quan el sistema nerviós detecta un estímul vasoconstrictor, com pot ser el fred d’un dia d’hivern, en aquestes arteries es produeix un vasoespasme més potent del normal, que acaba per tallar la circulació de la sang als dits. Un cop el factor vasoconstrictor ha passat, la sang torna a arribar als dits i els símptomes desapareixen.

Les arteries més distals de les mans i els peus només reben fibres simpàtiques vasoconstrictores. Aquests vasos es dilaten quan desapareix l’estímul vasoconstrictor. Els estímuls vasoconstrictors més freqüents són el fred i l’estrès.

Amb acupuntura el fenomen de Raynaud millora notablement, ja que les agulles tenen la capacitat de descarregar la branca simpàtica del sistema nerviós autònom. Un cop el simpàtic es relaxa, les arterioles es dilaten i la persona tolera molt millor el fred.

El meridià que té més relació amb el fenomen de Raynaud és el del Pericardi. Aquest forma part, junt amb el meridià de fetge, del sistema energètic JueYin. El JueYin es relaciona amb patologies sanguínies i controla el moviment de la sang de diferents òrgans. Desbloquejant el JueYin l’energia torna a circular lliurement, permeten que la sang arribi fins a la zona més distal del cos: les puntes dels dits.

El meridià de Pericardi forma part del sistema energètic JueYin.

Demana hora per telèfon, whatsapp, mail o a través del formulari de contacte.

639 572 647 (Adrià) / 608 696 289 (Sonja)