TRACTAMENTS

Hipertensió arterial

La hipertensió arterial és una elevació persistent de la pressió arterial, per sobre de 140/90 mmHg. Juntament amb el tabaquisme i la hipercolesterolèmia, es considera un dels tres factors més importants de risc cardiovascular.

En general es classifica com a hipertensió primària i hipertensió secundària. La majoria de persones pateixen la primària, que consisteix en un augment de la pressió arterial sense signes d’altres malalties. En la secundària, en canvi, la pressió arterial s’eleva com a conseqüència d’una altra patologia, com pot ser una malaltia renal.

Amb acupuntura tractem sobretot els casos d’hipertensió arterial primària, que representen més del 90% de les hipertensions arterials. L’èxit del tractament depèn en gran part de l’edat del pacient i de l’estil de vida d’aquest.

L’estrès és sens dubte un agreujant de la hipertensió arterial primària. Gràcies a l’efecte de les agulles sobre el sistema nerviós, l’acupuntura pot regular els nivells d’estrès i disminuir els estímuls del sistema nerviós simpàtic que van al cor i als vasos sanguinis a través de la medul·la espinal. Reduint l’estímul simpàtic podem disminuir la freqüència cardíaca i la vasoconstricció arterial que contribueix notablement a l’augment de la pressió arterial.

La pressió arterial es mesura a través d’un estetoscopi i un esfigmomanòmetre o tensiòmetre. Quan la pressió mesurada supera els 140/90 mmHg es considera hipertensió.

La medicina xinesa considera que la sang es mou pel cos gràcies al Qi, que podem traduir com “energia”. Allà on va el Qi, la sang el segueix. Aquest fenòmen es fa més evident en situacions d’estrès. Si per exemple ens trobem davant d’una situació on sentim molta ràbia i frustració, el Qi tendeix a pujar a la part alta del cos, arribant a causar diversos símptomes com carregament cervical, mal de cap, insomni, mareig… Si aquest estat es manté durant molts dies, la vasoconstricció arterial secundària a l’estrès fa que la sang no circuli tan bé pel cos, i pot provocar un agreujament dels símptomes descrits.

L’objectiu de l’acupuntura és regular el Qi, ja que si aquest circula lliurement pels meridians, la sang flueix sense obstacles i la homeòstasis del cos millora.

Quan la hipertensió va lligada a una acumulació de colesterol a les arteries, és important combinar el tractament d’acupuntura amb una dieta sana i algunes modificacions de l’estil de vida del pacient, com són l’exercici físic moderat i la reducció del consum d’alcohol i tabac.

Demana hora per telèfon, whatsapp, mail o a través del formulari de contacte.

639 572 647 (Adrià) / 608 696 289 (Sonja)