TERÀPIES

SHIATSU

Massatge japonès terapèutic

Què és el Shiatsu ?

La nostra primera reacció intuïtiva quan algú o nosaltres mateixos estem experimentant dolor  és col·locar la nostra mà sobre l’àrea afectada. És com un coneixement ancestral.

La mestra de Zen Shiatsu al Regne Unit, Carola Beresford-Cooke explica que “.. el tacte és la forma més instintiva de sanació, podem suposar que els punts i meridians es van fregar i pressionar molt abans que fossin estimulats amb les agulles de pedra que es troben en jaciments neolítics a la Xina… “.

Shiatsu (que significa “pressió amb el dit”) és una antiga forma tradicional de “sanació a través de les mans”.

Té el seu origen al Japó i es basa en la medicina tradicional xinesa (MTC).

“Tot i compartir la base i els coneixements teorics I filosòfics de l’acupuntura, el Shiatsu té l’avantatge afegit del tacte.”

Un tacte respectuós i sensible pot tenir profunds efectes en la salut de la persona.

El Shiatsu és una forma de treball corporal que se centra en la restauració de l’equilibri del cos. Activa el poder curatiu natural de la persona en tots els aspectes, el físic, emocional, mental i espiritual.

Objectiu

L’objectiu del tractament és alleujar tensions del cos i de la ment, i per ajudar a que la nostra energia (“Qi” o “Ki”) flueixi lliurement. En la medicina tradicional xinesa, el dolor (tant físic com emocional) significa un bloqueig del nostre flux energètic.

En termes científics, “la pressió sobre el cos que exerceix el Shiatsu estimula la branca parasimpàtica del sistema nerviós autònom, de manera que la freqüència cardíaca i la respiració es ralentitzen, la pressió sanguínia disminueix, el sistema digestiu s’activa, la capacitat pulmonar augmenta, i el cos entra en un estat de relaxació.”

La tècnica pot ser una pressió intensa i profunda, així com un toc molt lleuger, depenent de la necessitat i de la constitució de la persona. S’utilitza els palmells de les mans, els dits, i de vegades els genolls i els colzes per aplicar una pressió adequada a cada persona.

La pressió s’aplica al llarg dels meridians (canals d’energia) i, sovint pot ser combinat amb estiraments i manipulació suau de les articulacions. Punts d’acupuntura específics s’utilitzen sovint d’acord amb el diagnostic individual.

La visita

El Shiatsu es realitza tradicionalment sobre un futon al terra, amb la persona vestida amb roba confortable. Si cal, també es pot fer servir una llitera de massatge.

La sessió inicial dura entre 60 i 90 minuts i inclou un diagnòstic basat en la medicina tradicional oriental i un primer tractament. Les següents sessions tenen una durada d’ uns 45 a 60 minuts.

El Shiatsu pot ser utilitzat per a tractar problemes de salut aguts i crònics específics, també es pot rebre amb regularitat per prevenir malalties i mantenir un bon estat de salut, o simplement per relaxar-se.